post

Тази година светът празнува Roald Dahl 100. Ще празнуваме и ние! Затова на 13-ти септември целият ни ден ще е посветен на любимия автор на малки и големи. Сигурни сме, че и ти искаш да празнуваш, затова сме ти подготвили няколко книжни рецепти, с които можеш да отбележиш годишнината. Още идеи те очакват на сайта на Аз чета Детски книги. Там са ти приготвили цяла секция с интересни факти за писателя, какво се случва по света в негова чест, игри, забавления и специален конкурс. Естествено, един от най-добрите начини да отпразнуваш 100-годишнината от рождението на британския писател е да прочетеш негова книга. А защо не и 10? А ние ти предлагаме тя да е придружена с нещо сладичко. Нека не забравяме, че самият Роалд Дал е обожавал да похапва шоколад, което ясно си личи в „Чарли и шоколадовата фабрика“.

img_5112

Едно от нещата, които ние сме ти подготвили са Гъделичкащи стомаха плодови близалки от „Жирафът, пеликанът и аз“. Идеята за тази рецепта ни хрумна от книжката „Изключително гнусни рецепти“, но не присъства там. Все пак ти препоръчваме да сготвиш всички 50 вкусотии (или гнусотии) от нея и да се вдъхновиш поне за два пъти по толкова!

„Имаше…гъделичкащи стомаха плодови близалки и сочни желета от островите Фиджи, оближи устни и киселчета от Страната на среднощното слънце.“

img_5103

Продукти:
плодове – малини, ягоди, ябълки, банани, киви, портокал…всичко е по твой избор
кисело мляко
прясно изцеден плодов сок
мед

Приготвяне:
1. Подготви формичките за близалките (продават се почти във всеки магазин за домашни потреби и в големите вериги супермаркети).
2. Нарежи избраните от теб плодове на ситно.
3. Забъркай някои от тях с млякото и меда.
4. Към останалите добави изцедения плодов сок.
5. Разпредели смесите във формичките и замрази във фризера поне за едно денонощие.
6. След като са готови, полей ги с гореща вода (както се прави с леда) – така се вадят по-лесно.
7. Излапай ги бързо (само внимавай да не получиш „брейн фрийз“ (замръзване на мозъка) :)

img_5083

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *