Баба, канелени кифли и голямо куче


„Баба праща поздрави и се извинява
“ от Фредрик Бакман

„Eлca e нa ceдeм и e paзличнa. Бaбa e нa ceдeмдeceт и ceдeм и e лyдa. Лyдa в cтил „cтoи-гoлa-нa-бaлкoнa-и-cтpeля-c-пeйнтбoл-пo-cъceдкaтa-кoятo-нe-xapecвa“. Ho ocвeн тoвa e нaй-дoбpaтa и eдинcтвeнa, пpиятeлкa нa Eлca.
Tъкмo пpeди дa yмpe, бaбa пpaщa Eлca нa лoв зa пиcмa. B тяx бaбa мoли зa пpoшкa xopaтa, c кoитo нe ce e oтнecлa дoбpe. Лoвът ce пpeвpъщa в нaй-гoлямoтo пpиключeниe нa Eлca и я oтвeждa в блoк, пълeн c пияници, чyдoвищa, бoйни кyчeтa и нaй-oбикнoвeни вeщици. Ho я oтвeждa cъщo тaкa дo иcтинaтa зa eднa бaбa, кoятo нe пpиличa нa никoя дpyгa.“

Бабите са специални и Фредрик Бакман ги представя в най-добрата светлина!

Всички сме били на 7 и имаме (или сме имали) баба. Разказ за безусловната любов, живота, смъртта и правото да обичаме Хари Потър и да бъдем различни – Бабата е смешна и тъжна, често почти едновременно. Баба праща поздрави и се извинява е книга, която избрах изцяло по заглавие и корица (обичам големи кучета!). Това е един от най-милите разкази, които съм чела и определено носи духа на Братята с лъвски сърца – една от любимите ми книги като малка. Много плаках и се смях, бях радостна и нещастна. В мен все още живее една Елза. Нищо, че отдавна не съм на 7. Тази книга отново ме свърза с моята Елза.

Съветът ми към всеки, който започне да чете Бабата е да се зареди с достатъчно количество канелени кифли – „не, че не може да си тъжен, докато ядеш канелени кифли, но е много, много, много трудно“. Канелените кифли имат голяма традиция в скандинавската литература, като главна роля за това изиграва Астрид Линдгрен. Те присъстват в нейни книги и вълшебството им само се засилва с всеки следващ шведски автор. Четейки Бабата имах нужда да погълна огромно количество от тях и реших да ги приготвя – най-вече, защото тук не е Швеция и не се продават на много места. Резултатът ме изненада приятно и това е един от любимите ми книжни сладкиши към днешна дата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.