Астрид Линдгрен завинаги

 „…Това беше най-хубавият пир с кифлички, на който Дребосъчето някога бе присъствал.- Сега ми е добре – рече той, докато седеше до Карлсон на верандата, дъвчеше кифличка и пиеше какао с поглед, зареян над покривите и кулите на Стокхолм, които блестяха в слънчевата светлина. Кифличките бяха вкусни, какаото – отлично…Сега просто му се искаше да поседи на верандата, за да се наслаждава на слънчевите лъчи, на кифличките, на какаото и на Карлсон.“

Днес се навършват 109 години (ако сме сметнали правилно) от рождението на Астрид Линдгрен. Днес печем канелени кифлички в нейна чест. Днес четем детски книги. Днес пием горещо какао. Днес се връщаме към любимите си спомени, скрити с книжките под завивката, споделящи приключенията на нейните герои.

Любовта на Астрид Линдгрен към книгите се ражда…в една кухня! В нея започва магията, под звучците на проливен дъжд. Там семейната готвачка забърква своите чудеса, а дъщеря й Едит чете приказки. Надали тогава шведската авторка е подозирала за влиянието, което ще окаже върху поколения деца по света.

В първото интервю, което някога дадохме за сайта на Успелите имаше въпрос на кой литературен герой се оприличаваме. Отговорът на Пролет тогава се оказа много подходящ за днешния ден:

Карлсон казва за себе си: „Но нали аз съм един красив, много умен и прилично дебел мъж в разцвета на силите си”. Бих добавила и скромен. А единствената разлика е, че не съм се родила мъж.

За относително краткото време, от което аз и Пролет сме Trouble Bakers сме правили палачинки от Пипи Дългото Чорапче, играли сме на нещотърсачи заедно с децата в In the mood all together и сме чели любими пасажи от книгата.

Книгата, която за мен отвори широко вратата към четенето преди много години беше „Братята с лъвски сърца“. Дори в момента, пишейки този текст, очите ми се насълзиха. Странното е, че не си спомням всичко, което се случва на страниците, но усещането остава завинаги. С цялото си сърце вярвам, че хората не си отиват истински от нас и един ден ще се срещнем за нови приключения в чудната страна Нангияла.

За да спра да подсмърчам, ще се почерпя с канелена кифличка. А на теб предлагам да прочетеш този текст, за да вникнеш по-добре в душевността на една от най-влиятелните личности в детската литература и един от най-необикновените хора, които са се раждали някога.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.