Какво си подарихме от Коледения панаир на книгата?

Започваме да се убеждаваме, че с всеки следващ панаир на книгата, ставаме все по-бедни във финансово отношение и все по-богати в духовно. Това се дължи най-вече на факта, че купуваме все повече книги. Просто изкушението е твърде голямо. Сега пък, с наближаващите празници, нещата съвсем излязоха от контрол. Равносметката след днешния ден е 15 нови книги (за които си знаем, че нямаме място, но…) Успокояваме се с факта, че все пак не взехме подаръци само за себе си. 

Какво избрахме и защо? Виж на следващите редове.

„Любими коледни истории“ от Джани Родари

Без Коледна книга няма как да мине, а щом е на Джани Родари моментално се залепихме за щанда на Сиела. Това, което ни привлече е корицата и илюстраците на Дамян Дамянов – толкова топло и хубаво ни стана, че книгата беше сред първите ни покупки. В нея има избрани коледни приказки, разкази и стихотворения от различни книги на италианския майстор на фантазията. Започваме да я четем още днес и ще споделим повече за нея съвсем скоро!

„Мелничарят, който виеше срещу луната“ от Арто Паасилина

След като прочетохме „Годината на дивия заек“, сложното име на Арто Паасилина ни се стори съвсем очарователно. И преди сме споменавали, че скандинавската литература ни е особено на сърцето и тази книга само го доказва. Сюжетът се развива в малко финландско селце (с мелница). Главният герой е странен (може би не само защото вие срещу луната, за да изрази душевните си страдания) и като се има предвид предишия ни опит с финландския писател сме сигурни, че тази книга е точно за нас.

„Любовта идва“ от Мария Донева

И преди сме казвали защо толкова харесваме стихотворенията на Мария. Не четем често поезия, но посегнем ли към стиховете, все на нея попадаме. И това не е никак случайно – нейната душевност до голяма степен отговаря на нашата. Може би затова полека-лека започна да става традиция да си купуваме нейни книги по панаирите. След любимите ни „Заекът и неговата мечта“, „Чисти стихотворения“ и „Шепа лъскави череши“, новото допълнение в библиотеката ни само чака да го разлистим и да се потопим в света на прекрасната Мария.

„Animal farm“ by George Orwell

Джордж Оруел е писател, който никога няма да ни омръзне да четем и препрочитаме. Книгите му са болезнено актуални и днес, може би винаги ще бъдат. Освен всичко останало, и макар че обичаме кирилицата и българския език, от време на време четем книги на английски и допълваме знанията си. Също така винаги е интересно да прочетеш една книга на езика, на който е писана и да търсиш (евентуално) разликите с превода на твоя роден език.

„Крадецът на духовете“ от Рейчъл Арън

По време на Панаира на книгата винаги много се стараем да купуваме литература от различни жанрове и издателства. Така разширяваме кръгозора си, опознаваме нови светове и автори. Тази книга ни попадна случайно на един от щандовете и я харесахме по заглавие и корица. После се оказа, че главният герой е чаровен магьосник и крадец и вече нямаше как да не я купим. Стискаме палци да е забавна и лежерна, и ако е точно такава, ще прочетем и останалите части.

„Media sapiens“ от Сергей Минаев

Няма да крием любовта си към Сергей Минаев. След неговите „Духless“ и „The мацки“ (а защо не и „Мразя тази столица!“), той се превърна в един от любимите ни съвременни руски автори. Отдавна бяхме хвърлили око на поредицата, защото и двете живо се интересуваме от журналистика, PR и всичко свързано със средставата за масова комуникация. Познавайки стила на автора, мислим, че няма да останем разочаровани.

dav

„Удивителната и изключителна приказка за Мирър и Голиат“ от Ишбел Бий

Откако за първи път видяхме тази книга, искахме да я имаме. Все нещо се случваше обаче и така и не стигахме до нея. Дори самата корица вещае нещо приказно, мистично, може би леко страшно. Прочетохме няколко ревюта, които само засилиха желанието ни да я прочетем. И днес я купихме с надеждата, че описанието за нещо средно между Алиса и книгите на Нийл Геймън не лъже. Защото ако наистина тази книга прилича на горепоменатите, има шанс да ни стане ужасно любима.

„Къде изчезна зимата“ от Иванка Краева

Надяваме се да намерим отговор на този въпрос. Тази книга за малки и големи е някак празнична, а щом главна роля в нея играят Буквите (а ние много обичаме букви!), вярваме, че тя е подходящо четиво точно за сега. Чудо, зима, Коледа – необходимите съставки за забъркването на една великолепна празнична история са налице. Остава да видим крайния резултат.

„Под пара“ от Тери Пратчет

Не сме гледали за какво става дума в книгата. Няма и нужда. Щом е на Тери Пратчет ще ни хареса. Добре, това е слабо казано. Не просто ще ни хареса – ще се влюбим в нея. Има голям шанс да надуем главите на всички приятели да я прочетат, а ние да я препрочетем, за да затвърдим наученото. Тери Пратчет е (всъщност беше, но за нас винаги ще бъде) най-мъдрият, забавен, остроумен, възхитителен, фантастичен, прекрасен и магоричен писател на всички времена.

„Лятна детективска история с таралеж“ от Деян Копчев

Ясно е, че тази книга ще си я пазим за четене през лятото. Освен обещаващото представяне от задната корица (смях, необикновени герои, детектив, порно сценарист, море), таралежът беше главният виновник да посегнем към книгата на Deja book. Съзнанието ни вече рисува лятна картина в главата ни – пейка, книга, може би биричка..ех, нека да е лято!

„Физика на тъгата“ от Георги Господинов

Голямата ни тайна ще излезе на бял свят – никога не сме чели нищо на Георги Господинов. Защо? Това е много хубав въпрос, на който не бихме могли да дадем логичен отговор. Може би не му е било времето. Ние наистина вярваме, че за някои автори и книги трябва да узрееш. „Физика на тъгата“ е такава книга. Надяваме се, че вече ще можем да й се посветим и да я оценим по достойнство. Не защото книгата на Георги Господинов спечели куп награди и е номинирана за още толкова, а защото наистина вярваме, че той е чудесен автор.

За подарък

Както споменахме в началото, някои от книгите, които взехме не са за нас. 4 от тях по-точно (може да решим да присъединим и още). Това са 3 книги за зайчето Мифи и „Отвъд безмълваната планета“ на К.С. Луис. Тези книги, заедно с още няколко, които сме подбрали, ще подарим на Чудната читалня – инициатива на MOVE.BG и Фабрика за идеи, която събира книги за читалищата в Челопек, Паволче и Косталево. На Мифи се спряхме, защото и двете обичаме зайчета и искахме да вземем книги и за най-малките. „Отвъд безмълвната планета“ всъщност сме чели и много я харесваме. Надяваме се да хареса и на други хора.

Обзорът ни днес беше дълъг, но се надяваме да не сме те отегчили (много). Ще се видим в събота на нашата Trouble Christmas, когато ще има още много книги и книжни сладкиши!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.