Неделя с вкус на боровинков пай (и солени целувки)

„Питам се дали понякога ти хрумва да приседнеш под стария дъб, около който жужаха цикади, а нощем пееха щурчета. И дали си спомняш как скрежът покриваше боровинковите храсти през зимата, превръщайки ги в истинска приказка. Или как продавахме боровинков пай на онази крайпътна сергия, за да помагаме на майка ти.
Винаги, когато видя боровинки, се сещам за теб.
С обич: Рут.“

„Боровинков пай и солени целувки“ е книга, която попадна при нас благодарение на Издателска къща Кръгозор. Признаваме си, че доста пъти сме се заглеждали по нея (както и по „Джинджифилов кейк и стари писма“) и все се случваше нещо. Сега и двете книги са в ръцете ни, което много ни радва.

От сладкарска гледна точка за нас това са истински находки – докато в много други книги храната има по-скоро периферна роля, тук тя е нещо много ключово и централно за книгата. Моята лилава любов към боровинките ме накара веднага да започна да чета творбата – лека и приятна, идеалното разпускащо четиво за уикенда (а и кой не иска да срещне висок красив мъж, с тъмна коса и сини като аквамарини очи…но нека това си остане нашата тайна…шшшт).

И докато повече за романа ще пиша след като го прочета докрай (сега съм на 146-та страница), нямах търпение да приготвим пая.

dav

Който ни познава знае, че ние обоважваме пайове и досега сме приготвяли няколко пъти различни техни варианти. Започнахме с ябълков пай от „По пътя“, а в края на миналата година направихме и дългоочаквания от всеки Хари Потър фен тиквен пай. С боровинки не бяхме правили и това е главната причина днешните ни мини пайове да не изглеждат съвсем прекрасно чисто визулано. Но в едно мога да те уверя – на вкус са повече от разкошни. Неделята е сладка с книга в ръка (и още по-сладка с боровинков пай в другата!). Ако не ни вярваш, пробвай следната рецепта и ще говорим отново…

Продукти:
За тестото виж тук

За плънката:
Сладко от боровинки или замразени боровинки ( в случая не е сезонът на пресните, иначе с тях би се получило най-добре)
Бурбонска ванилена захар

1 яйце за намазване
захар за поръсване

Приготвяне:
1. Приготви тестото според указанията от линка по-горе.
2. Изсипи сладкото (ако са замразени плодове, изчакай леко да се отпуснат и добави захар на вкус) и прибави ванилията.
3. Разточи тестото според формичките, в които ще приготвяш пая.
4. Добави плънката и украси по желание.
5. Намажи с яйцето, поръси със захар и печи на 180 градуса. За мини пайове – около 15 мин., за голям пай 30-40 мин.

dav

Боровинкова неделя и вкусна седмица!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.