Обяснение в…“Шоколад“

„В стъклени камбанки и чинии са положени шоколади и бонбони, Венерини зърна, трюфели, мендиани, карамелизирани плодове, купчинки лешници, шоколадови мидички, захаросани розови листенца, виолетови целувки… Скрити от слънцето зад наполовина спуснати транспаранти, искрят приглушено, сякаш потънало съкровище, пещерата на Аладин, пълна със сладки формички.“

Днес е 14-и февруари. Вторник. Може би е Свети Валентин. Или е Трифон Зарезан. Истината е, че нито едно от тези неща няма значение за нас (но има значение, че вече е слънчево и топло). Защото ние отдавна искаме да се обясним в любов на шоколада (най-голямата ни любов). На книгата „Шоколад“. На Джоан Харис. И на сладките изкушения.

Тъй като се занимаваме с четене и сладкиши, отдавна е ясно, че във вените ни не тече нормална червена (или дори синя) кръв. Във вените ни тече мастило (също и масло). Всъщност във вените ни тече основно шоколад. Днес искаме този шоколад да стигне и до теб. Защото всеки ден, с повод или без, трябва да е сладък (или горчив). Като шоколад (като черен шоколад).

Ако можехме да избираме коя литературна героиня да бъдем, едно от първите ни превъплащения щеше да е Виан, главната героиня „Шоколад“ на Джоан Харис. Нейната способност да разпознава човешките емоции, необузданата ѝ природа, това, че правилата за нея са просто условности, съчетано с  магическите ѝ умения да приготвя най-невероятните шоколадови вълшебства на света (или поне в Ланскене су Тан), я правят една от най-невероятните жени в книгите. Повече от дъщеря си и шоколада, Виан обича може би само свободата. Свободата да бъдеш, какъвто поискаш. Да правиш, каквото поискаш. И да се гордееш с уменията си.

Затова днес сме приготвили няколко сладки изкушения, които се надяваме да са достойни за шоколадов бутик „Небесната пралина“. И без значение дали и какво празнуваш днес, ние те приканваме да се почерпиш с обилна доза шоколад.

Пралини

pral2

Пралините са шоколадови бонбони с пълнеж. За нашите ние избрахме бял шоколад и ядки. Могат да се добавят също така различни конфитюри, плодове или кремове.

Флорентини

flor1

Флорентините са бадемови бисквитки (ние използвахме филирани бадеми) с шоколад.

Мендиани

mend1

Мендианите представляват плочка черен шоколад поръсен с различни сушени плодове и ядки. Техният вкус е по-наситен и интензивен.

Трюфели

truff1

Трюфелите са шоколадови бонбони с високо съдържание на какао. Ние използвахме сушени смокини, които предварително варим във вода. Добавихме цял бадем и обилно ги поляхме (буквално удавихме) с тъмен шоколад.

mend2

flor1 pral1 truff2

fb

P.S. I love you (и аз тебе)…

P.S.2 Прочетеното не е плод на разговор между множество гласове в една и съща глава, а шоколодово съ-обяснение в любов от Деси и Пролет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.