Нощ на литературата: 6 печата по-късно

Преди да обясня за въпросните 6 печата в заглавието, искам да честитя празника на библиотекарите и информационните работници.

На 11-ти май почитаме тези пазители на писменото слово, които сякаш често пренебрегваме. И понеже като малка обожавах да стоя в читалището и да разглеждам и чета детски книжки, а през гимназиалните ми години винаги имах карта за библиотеката, за мен библиотекарите са много специални хора. Насочвали са ме и са ми препоръчвали книги. Възхищавах им се, че винаги знаеха кое къде се намира. И (поне с мен) винаги бяха любезни и усмихнати. Ако скоро не си посещавал библиотека – днес в цялата страна има ден на отворените врати. Честит празник, прекрасни книжни хора!

А сега за печатите. Снощи в няколко български града за шеста година се проведе Нощ на литературата. Идеята на тази инициатива, възникнала в Чехия, е да популяризира съвременната европейска литература като известни личности четат откъси от избрани книги. За мен това беше истинско книжно приключение, защото за първи път обикалях читателските гнезда (така се наричат местата, където се чете). Последните варират от библиотеки и театри до заведения, галерии, ателиета и…дентални клиники.

Без цел и посока, и изцяло на случаен принцип, заедно с моя приятелка (благодаря ти, Миме, че си по-ориентираната от двете ни!) успяхме да посетим 6 различни места (и следователно да съберем 6 печата в книжката, а събирането им беше толкова забавно!).

18452765_10213221517359646_1115325905_o

Какво ни четоха в Нощта на литературата 2017 в София?

Читателско гнездо №16

Книга: Петрония
Автор: Амели Нотомб
Държава: Белгия

Първо се отбихме във Федерация на научно-техническите съюзи в България. Откъсът от книгата „Петрония“ продължи 10-15 минути и беше силно алкохолен. Главената героиня говори за пиенето с такава страст и плам, че веднага ожадняхме. Жената (чието име за съжаление забравих), която четеше текста го правеше много жив и изразителен, човек можеше да преживее емоциите на героинята. И така лека полека бяхме опиянени от думите. Книга, която определено бих прочела до края.

Оценка: 4/5

Читателско гнездо №5

Книга: Приказка за Синьото кълбо
Автор: Андри Снайр Магнасон
Държава: Исландия

Мястото е Gallery 2.0 и няма какво да се опитвам да увъртам – абсолютният ми фаворит за вечерта. Момчил Степанов свърши прекрасна работа като четящ, преправяйки гласа и тона си според героите. Приключенията на децата, успели да полетят с пеперуден прашец (но на каква цена?) ме грабнаха от самото начало и искам да знам как продължава тяхната история. Северната литература (както съм казвала около 438 пъти) ми е много на сърцето и тази книга за пореден път го разтопи.

Оценка:5/5

Читателско гнездо №8

Книга: Пътуване до Индия
Автор: Гонсало М. Тавареш
Държава: Португалия

Третият си печат получихме в Апартамента. Там, седнали на възглавнички на пода, поехме към Индия. Това е държава, към която винаги съм имала топли чувства, защото съм израснала с индийски филми (плакала съм поне 141 пъти на „Слонът, мой приятел“). Безумна държава, странна, препълнена с хора и аромати, луда, неспираща, жива. Разказът описваше Индия, през очите на главния герой. Книгата е прозаична поема и е написана в подобна на стихотворна форма (със сигурност особено трудна за превод). Хареса ми да слушам момичето, което четеше, но едва ли ще продължа пътуването си между страниците.

Оценка: 3/5

Читателско гнездо №18

Книга: Неща, които падат от небето
Автор: Селя Ахава
Държава: Финландия

Литературната Финландия се помещаваше в Малките 5, а „Неща, които падат от небето“ беше единствената книга тази вечер, която все пак бях мяркала. Но идея нямах за какво точно става дума. Е, наистина се разказва за неща, които падат от небето (каква изненада!). От врати на самолети и метеорити до червеи и желе, върху къщи и хора се е стоварвало какво ли не. Романът е интересен, увлекателен и някак различен. А тъй като скандинавската литература ми е свръх любима, има голям шанс да го потърся на наближаващия Панаир на книгата.

Оценка: 4/5

Читателско гнездо №2

Книга: Четири пъти север
Автори: Линда Франс, Марк Робинсън, Уилям Хърбърт, Анди Крофт
Държава: Великобритания

С бодра крачка пристигнахме в театър „Сълза и смях“ и седнахме на първи ред, за да чуем стиховете, прочетени от самите преводачи на български език (или поне от 2-ма от тях). За мен тази книга е напълно излишна, но преводачите в лицето на Кристин Димитрова и ВБВ ѝ придадоха един много хубав отенък. Няма да се правя, че разбирам съвременната поезия, стиховете не бяха по вкуса ми (макар и на моменти истински да се забавлявах с тяхната безумност). Вярвам, че всяка книга има своите (по)читатели и предполагам, че и тази ще намери своите, просто това не съм аз.

Оценка: 2/5 (заради преводачите)

Читателско гнездо №4

Книга: Един от нас спи
Автор: Йосефине Клоугарт
Държава: Дания

Ето тук нещата станаха интересни. Искахме последното ни четене да е в Читателско гнездо №11 на „Гениалната приятелка“, но някак се озовахме…тук. Самото четене закъсня (досега всички почваха на секундата, за което искам да поздравя организаторите) и книгата беше…скучна. Интересното е, че мозъкът ми все пак много добре си представяше сцените, които човекът с изключително дълбок глас четеше. Но те бяха скучни. Знам, че книгата трябва да е дълбока, защото авторката „рисува поетичен портрет на своята скръб“, а самата книга е „най-амбициозната ѝ творба“. Истината е, че аз не припознах Йосефине Клоугарт в тази книга или може би просто не съм готова (дорасла) за нея.

Оценка: 1/5


Нощта и нашето книжно приключение приключи в Кукления театър (няма да ти разказвам за виното после).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.