Goodnight Stories For Rebel Girls – трябва да я имаш!

„Nobody can tell me what I can and cannot do.“
Amna Al Haddad

Не си спомням кога и по какъв повод видях тази книга за първи път, но си спомням какво точно си помислих – колко страхотна е идеята за такива приказки! Имах случайния късмет да прочета книгата (тъй като тя просто се озова в мен) и сега мисля, че тя е задължително четиво за нощното шкафче на всяко малко и пораснало момиче (и трябва да си я купя и препрочитам постоянно!)

Всички сме искали да бъдем принцеси. Или поне феи, защото те са приказни същества. Тази книга е различна. Тя е пълна с друг вид магия. Истинска магия! Вълшебството на 100 реални жени, които са променили и продължават да променят света. Политици, балерини, пирати, активисти, писатели, учени, рапъри, репортери, музиканти, сърфисти, оперни певици, войни, спортисти. От жени, живели преди стотици години до такива, които чупят бариери до ден днешен. От Клеопатра до Малала Юсафзай. За някои от тях със сигурност си чувала, за други тепърва ще разбереш и ти гарантирам, че ще останеш очарована!

71MWmI1upBL

100 кратки, но вълнуващи приказки, които разкриват силата на жените, която винаги е била вътре в нас. Приказки, които показват, че можем да постигнем всичко. Разкази за жени, изпреварили времето си. Личности, които не са се спрели пред нищо, защото са вярвали, че имат същите права като всяко друго човешко същество. На тези и още много смели жени трябва да благодарим за света, в който живеем днес. Свят, който е далеч от съвършенството, но е място, в което жените се доближаваме до равенството.

71aOfr1mQnL

Четейки тази книга се почувствах щастлива, че съм момиче (да не кажа жена, макар че нека не избързваме). За първи път си помислих, че ще се радвам, ако имам дъщеря и че искам да направя всичко възможно светът да е едно по-добро място за нея. Жените сме изобретателни, умни и находчиви. И всеки, който твърди друго, може да си гледа работата. Защото сме дали на човечеството поне толкова колкото и мъжете. Често се е налагало да сме силния пол. И тази книга е доказателство за това.

9780141986005-2

Приказките за лека нощ са неразделна част от живота на децата, но тяхната сила е все толкова голяма и при възрастните – просто понякога забравяме за нея. Goodnight Stories For Rebel Girls разказва за необикновени жени и голяма част от парите (рекордна сума!) събрани чрез краудфъндинг кампанията за издаване на книгата са дошли от също толкова невероятни хора – мъже и жени. Това наистина е анти-принцеската книга, от която всяко малко и пораснало момиче се нуждае. Книгата, която ти казва не само, че нямаш нужда от спасяване, но и че ти можеш да спасиш света!

Мечтай на едро и помни, че стотици жени са направили невъзможното, за да може аз и ти да използваме днес гласа и свободата си – не ги приемай за даденост. Бори се за тези от нас, които още не могат. И не забравяй – ТИ МОЖЕШ ДА ПОСТИГНЕШ ВСИЧКО.

9780141986005-3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.