Палачинки от „Ние, мушмороците“

„Пратиха мен (уж да не разбера)
сам да си гледам оттатък картинки.
Казах на мама: когато умра,
в моя чест искам сироп с палачинки!“

Палачинки! Това сигурно е една от любимите ни думи и със сигурност е един от най-любимите ни книжни сладкиши/солениши. Реално палачинките са и двете – могат да се хапват сладки или солени, да се мажат с какво ли не, да се експериментира със самите тях…

Присъствието на палачинките в книгите също е доста солидно – от Пипи, през мумините та чак до мушмороците на Виктор Самуилов – няма литературен герой, който да не обича да ги хапва. Днешните палачинки са малко по-различни – заложихме на тяхна здравословна версия с пълнозърнесто брашно. Стават много лесно и са толкова чудесни за закуска (или закуско-обяд), а ако останат (макар че това е слабо вероятно) – за втора/трета закуска или за следобедна закуска!

палачинки6

Да кажем няколко думи все пак и за книгата, която ни вдъхнови – „Ние, мушмороците“ на Виктор Самуилов. Купихме си я от книжния бус на Илиян (Любомиров) и Албена – Думи на 4 гуми, миналата година по време на София диша (София тогава хич не дишаше, защото навън беше 100 градуса).

Всъщност Илиян я препоръча, защото знае, че ние сме си мушмороци и обичаме да четем забавни стихчета (ето, Илияне – споменаваме те с добро!). Ама тези стихотворения се оказаха от страхотни по-страхотни (стават за родители и деца, за малки и големи, и всеки ще намери по нещо за себе си в тях) и сега предстои да ги четем и на Иги (ако някой не е разбрал, Деси (която пише това) роди един trouble baker baby boy (Игнат), който вече (ще, не ще) е едно книжно бебИ!).

Да обобщим: купи си тази или друга книга на Виктор Самуилов (може би го знаеш от вече емблематичното стихче от рекламата за „между два салама – тъъъъничка филия“, да, той го е измислил) – не просто няма да сгрешиш, но и ще ни благодариш!

палачинки7

А сега да се върнем на палачинките. Ето я и рецептата (или нещо в този дух) на майката на Деси:

Продукти за 15 броя:
3 яйца
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. вода
щипка сол
щипка захар
пълнозърнесто брашно на око

Приготвяне:
1. Разбий яйцата с водата и млякото.
2. Добави солта, захарта и постепенно брашното, докато сместа придобие консистенцията на рядка боза (повтаряме – рядка боза!).
3. Загрей тигана с масло.
4. Изсипвай по 1 малък черпак от сместа и печи докато са готови (ще ги познаеш).
5. Гарнирай с каквото пожелаеш и хапвай с удоволствие (и без мярка!).

палачинки3

Знаем, че рецептата не е кой знае колко точна или обяснителна, но вярваме, че ти ще я нагласиш според твоите предпочитания и ще приготвиш най-вкусните палачинки, от които всеки мушморок би си облизал пръстите!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.