Как (и защо) да поръчаш от Trouble Bakers?

Есента дойде. Така де, почти. Навън все още е топличко, но ние се опитваме полека-лека да се завърнем в нашия вкусно-книжен свят след летните отпуски и TEDxStaraZagora – събитие, за което се готвих (аз, Деси) доста време и ми отне голяма част от креативната енергия, тъй като исках да кажа нещо важно и смислено от сцената, а не просто да запълня между 6 и 18 минути. Вече сме на линия. В почти цялата ни прелест.

Още със създаването на Trouble Bakers, винаги сме имали относително ясни цели и мисия – да четем, да печем книжни сладкиши и да правим тези неща с всякакви хора, включително такива с различен социален статус и в неравностойно положение. Колкото и нескромно да прозвучи, вярвам, че до голяма степен изпълняваме всичко това и още 345 неща, които се появиха естествено по пътя ни дотук и занапред ще бъдат част от него. Едно такова нещо са поръчките.

В портфолиото ни (което не съществува наистина черно на бяло, но е разпръснато под една или друга форма в социалните мрежи) има десетки рождени дни, имени дни, погачи, прощъпулници, офис партита, коледни тържества, книжни клубове и дори една сватба! Не е никак малко за 4 ръце, нали? Ако искаш нещо различно за твоя празник, сигурно си задаваш следния въпрос:

Как да поръчам от Trouble Bakers?

Просто следвай тези стъпки:

  1. Свържи се с нас на trouble.bakers@gmail.com или чрез лично съобщение във фейсбук и поискай оферта.
  2. Прочети внимателно какво предлагаме и какви са условията – понякога има минимални бройки, тъй като не можем да направим да речем 2 кифлички или 3 гофрети.
  3. Обясни ни за какъв повод става дума, за кого е предназначена почерпката – вече имаме опит и можем да те посъветваме кои сладкиши и солениши са най-подходящи според нас.
  4. Уточни дали искаш допълнителна или специална украса, кейк топъри, нечие име да е изписано и т.н. – ние трябва да сме наясно с твоите изисквания, за да знаем дали можем да ги изпълним.
  5. НЕ ни питай веднага за отстъпка – правим отстъпки при по-големи количества, но не искаме да работим на загуба.
  6. Кажи ни дали ти трябват допълнителни документи (сертификат, фактура и т.н.).
  7. Всички поръчки се вземат от Работилничка за сладки моменти.
  8. Книжните сладкиши и солениши обикновено слагаме в метални кутии за многократна употреба, които клиентите след това ни връщат – опитаме се да не правим излишен боклук с еднократни опаковки. При крайна необходимост, разполагаме и с такива.
  9. Ако си сигурен, че сме твоите хора – поръчай. Ако си опитвал нещата ни, знаеш, че нямат нищо общо с тези на повечето сладкарници. И това е не просто добре – това е страхотно!

И след като уточнихме „как“, нека се опитаме да отговорим и на въпроса „защо“

Както най-вероятно знаеш, основната ни цел е да правим събития, на които да говорим за проекта (по малко), да хапваме (по повече) и да обменяме идеи и мнения за книги (по най-много). На тези събития, най-известното, от които е книжният брънч, продаваме книжни сладкиши и солениши с кауза. Събраните средства или даряваме директно или, както е в повечето случаи, реинвестираме в продукти, материали и прочее необходимости, за да можем да четем и готвим с деца, претърпели домашно насилие или лишени от родителски грижи и да продължаваме дейността си.

Ако става дума за пари, ние НЕ ПЕЧЕЛИМ НИЩО от проекта. С времето целта ни е и да не губим, т.е. да не влагаме повече лични средства. Засега общо взето се получава и още не сме фалирали (УРА!). Главна заслуга за това имат партньорите ни от Harmonica, които напълно безвъзмездно даряват от страхотните си био продукти, с които приготвяме различни книжни печива и Албена от Работилничка за сладки моменти – малка сладкарничка с най-вкусните торти (и не само!) на света. С Албена ни събраха неведомите пътища софийски, но най-вече любовта ни към храната и Тери Пратчет.

Други важни важности

Въпреки че не сме професионални сладкарки, вече имаме немалък опит и що се отнася до книжните сладкиши и солениши, по-вещи в занаята от нас няма. Ние не сме цех, не сме сладкарница. Всичко, което поръчаш от нас е прясно изпечено тъй като не използваме консерванти, нямаме готови или полуготови неща. За всичко използваме или био продукти (ако в момента имаме налични такива) или качествени продукти от големите вериги магазини. НЕ можем да си позволим да пазаруваме на едро, но въпреки това поддържаме цените на всичко доста приемливи.

В повечето ни рецепти има масло и то винаги е био, немско или ирландско – с никое друго не се получава. НЕ използваме заместители и се стараем да избягваме изкуствени оцветители (освен ако някой не държи на нещо много шарено, в такъв случай ползваме сладкарски бои). Много често имаме домашни яйца, благодарение на брат ми, който отглежда кокошки.

Отзивите, които получаваме са красноречиви – сладкишите и соленишите ни имат домашен вкус. Така е – защото са домашни. Правим ги все едно са за нас. И тъй като това не е бизнес и не се опитваме да печелим от него (само да не губим), можем да си позволим да не правим компромиси. Както и да не приемаме всяка поръчка, защото понякога хората имат погрешна представа за нещата, които предлагаме.

Книжна сладкарка не е точно професия, но е много повече от хоби. Да жонглираме между работните си места (откъдето реално изкарваме прехраната си) и смисъла, който се опитваме да създаваме извън тях не е лесно – затова пък си струва. Наистина не печелим пари, но сме спечелили десетки приятели, партньори, вълнуващи моменти, прочетени книги и малка (или не чак толкова) общност от хора, които вярват в силата на книжните сладкиши.

Ти можеш да бъдеш част от тази общност, независимо дали ще поръчаш нещо от нас или не – всеки сам решава как и къде да похарчи парите си. Ние сме една възможност, ентусиасти с кауза, която, надяваме се, да споделяш. Така или иначе ти пожелаваме да четеш повече (и все хубави!) книги и да ядеш вкусотии! А ако решиш да си приготвиш нещо сам, рецептите ни не са тайна и те очакват на сайта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.