Какво е Тайна кутия с кауза?

Пиша този текст, защото искам да разкажа малко повече за нашите Тайни кутии с кауза и защото не искам да има разочаровани. В този смисъл ще се опитам да обясня КАКВО Е и КАКВО НЕ Е нашата инициатива.

Тайна кутия с кауза НЕ Е месечна кутия.

Идеята за нея възникна покрай пандемията и невъзможността ни да правим събития и сбирки на Смълчан читателски клуб. В месеците, когато имам готина идея за кутия ще има такава, ако не ми хрумне нищо интересно – не. Също така лятото е доста по-вероятно ДА НЯМА кутии, тъй като поне събирания на открито ще са възможни. Кутиите са временна алтернатива и всичко около тях е work in progress.

Всяка кутия има различна кауза.

Тя може да е пряко свързана с повода/датата около излизане на кутията, а може и да има по-косвена връзка, която аз самата съм създала. Коледните кутии, разбира се, съдържаха тематични коледни книжни сладкиши и солениши, а каузата беше книжна. Тези за февруари донякъде са свързани с Деня на влюбените, но каузата е по-скоро в смисъл от любов към живота, а кутията е обичлива и шоколадова.

Тайната кутия с кауза НЕ винаги е книжна кутия.

Понякога в Тайната кутия може да има книга, друг път – не. Това зависи от няколко фактора. Ще преценим какъв е интересът и дали хората искат да има книги, тъй като това оскъпява кутиите. Понякога книгата може да е тайна, а друг път да се знае кое е заглавието.

Тайната кутия НЕ Е чак толкова тайна.

Поначало кутията е „тайна“, защото самата аз в движение решавам какво ще има в нея, увеличавам бройките и разнообразието, нещо отпада, друго се появява. Винаги издавам някои от вкусотиите вътре, защото вярвам, че това може да накара някой, който хареса точно това нещо (примерно шоколада на Работилничката) да поръча кутията. Същото важи и за тайната книга – повечето хора искат да имат възможност да отгатнат или да разберат поне нещо за сюжета, жанра и т.н. Други хора може да искат да остане пълна тайна, но няма как едновременно всички да получат, каквото искат и смятам, че не това е най-важното в крайна сметка.

Цената на Тайната кутия с кауза НЕ ВИНАГИ е една и съща.

Понякога може да струва 10 лв, друг път 30 или съвсем различна сума. Цената зависи от това дали имаме дарени продукти, колко са скъпи книжните сладкиши и солениши вътре, дали има книга или не. Каквато и да е цената, ние НЕ печелим от кутията – в най-добрия за нас случай можем да си покрием разходите за продуктите.

Стойността на кутията ВИНАГИ е по-голяма от цената, която плащаш.

Една кутия не е просто храната и/или книгата вътре. Една кутия е продуктите, труда, печенето, декорирането, опаковките, стикери, лепенки, сглобяване на кутии, миене на чинии, сметки за ток и вода, неспане, притеснение дали всичко ще се получи и ще е наред. Една кутия е много повече от кутия – освен че се стремя всичко да е на такова ниво все едно знам какво правя, не купувам продуктите на едро, до последно не знам колко ще ми струва всичко. Но ВИНАГИ искам кутията да си заслужава толкова, колкото си заслужават каузите, които подкрепяме.

Количеството ВИНАГИ е органичено.

Това не го казвам, за да се правя на интересна – в момента има точно две ръце, моите, които се занимават с всичко покрай тайните кутии – от идеята, през измислянето как да се случат нещата, записване на поръчките и изпълнението им. Това означава, че като човек-оркестър, който също така работи и има малко дете и семейство, няма как да направя 100 кутии, колкото и да ми се иска. А ми се иска! Но пък вярвам, че кутиите достигат до хората, които наистина искат да помогнат и затова се записват още в началото. Напомням, че нямаме пари за реклама в социалните мрежи, тъй че просто трябва да следиш страницата ни, за да научаваш какви ги забъркваме в момента.

Каузата винаги е известна предварително.

Преди да поръчаш кутия, винаги знаеш за коя кауза ще бъде дарена сумата. След всяка кутия/събитие публикуваме събраната сума на ФБ страницата ни и след това скрийншот за дарението, за да има отчетност и видимост. Имало е случаи, в които сме дарявали всичко до последната стотинка, като ние самите сме платили за продукти, труд, сметки, кутии и т.н. Това си е наше решение и варира според възможностите ни. Знаейки каузата, всеки преценява дали иска да я подкрепи и съответно да поръча кутия (или две).

Често НЕ Е ясно как ще изглеждат самите кутии.

Почти до края самата аз не знам как ще изглеждат кутиите, затова е възможно да няма предварителни снимки. Оттук и всеки сам решава дали да ми се довери и да поръча, тъй като почти всичко е на сляпо и резултатът е мистерия. Досега отзивите са страхотни и благодаря на всеки, който ми се е доверил – вие сте моето вдъновение да се опитвам да правя все по-суперски кутии!

Тайната кутия може да НЕ Е кутия.

Това сигурно ти се струва нова изненадваща новина, но не би трябвало да е така. Това, че името ѝ е „тайна кутия“ не означава, че не може да получиш буркан или нещо друго, което съм харесала. Може и да си е съвсем нормална кутия, разбира се. Както вече казах, решавам всичко в движение като за мен най-важен е резулататът – хората да са получили нещо различно и като вкус, и като преживяване, да са доволни и да сме помогнали заедно. Защото книжните сърца са големи сърца! <3

От Деси-меси-сладка-питка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.