Happy PI(e) Day!

Честит Международен ден на числото Пи! 14 март е особено специална дата по (поне) 3 причини:

  1. Пи е любимото число на Деси (макар и технически да не е точно число, а константа).
  2. На английски език Пи се чете „пай“, а ние много обичаме пай!
  3. Пи се изписва подобно на буквата „П“, което пък е буквата на Пролет.

Освен всичко изброено по-горе днес е рожденият ден на Айнщайн, Световен ден на съня (който също ще отбележим подобаващо!) и Ден на реките. Въобще имаме усещането, че 14 март е най-празничният ден от годината, а повече за всички тези поводи за радост можеш да прочетеш ТУК.

150313_SCI_NationalPiDay.jpg.CROP.promo-large

Какво обаче му е толкова интересното на числото Пи?

Пи (π) е едно от най-важните и интересни числа в математиката. Съотношението на дължината на окръжността към нейния диаметър е еднакво за всички окръжности. Това съотношение се означава с гръцката буква π, която е първата буква от гръцката дума περιμετροη, която означава „окръжност“). Дотук може и да не звучи много вълнуващо, но…

Пи е безкрайно неповтарящо се десетично число, което означава, че всяка възможна комбинация на числа съществува някъде в него. Всяка дата, на която ще ти се случи нещо, ЕГН-то ти, всеки телефонен номер, който някога ще имаш, часът на раждането и смъртта ти – всичко е закодирано някъде в Пи. Пи притежава всички отговори в цялата Вселена! И ако това не е нещо, което да отпразнуваме, не знаем какво е.

Затова няма как да не отбележим днешната дата с книжни пайове. Не измислихме как да направим 3,14 пая, затова направихме 3 вида, но 4 броя пай, което си е почти същото. След като изядохме по-голямата част от четвъртия пай реално си бяха 3,14 пая (за да бъдем напълно откровени в момента на писане на този текст вече са 0 пая, но това е напълно разбираемо).

Ябълков пай

„Отидох да седна на автобусната спирка и да премисля това. Изядох още един ябълков пай и сладолед, това е всичко, което ядях по време на цялото ми пътуване през страната. Знаех, че е питателно.“

„По пътя“ от Джак Керуак

Една класика, която никога няма да ни омръзне (за пая говорим, книгата не ни е чак толкова на сърцето). Като цяло пайовете са comfort food, а кой няма нужда от comfort. Рецепта сега няма да пишем, защото вече сме го правили и можеш да я видиш на сайта ни. Но ако още не си пробвал ябълков пай, днес е удачен момент да се развихриш в кухнята. Нашата украса се получи доста тематична.

DSC_0063

Боровинков пай

„Питам се дали понякога ти хрумва да приседнеш под стария дъб, около който жужаха цикади, а нощем пееха щурчета. И дали си спомняш как скрежът покриваше боровинковите храсти през зимата, превръщайки ги в истинска приказка. Или как продавахме боровинков пай на онази крайпътна сергия, за да помагаме на майка ти.
Винаги, когато видя боровинки, се сещам за теб.
С обич: Рут.“

„Боровинков пай и солени целувки“ от Мери Симсис

Обичаме боровинки, но за съжаление рядко намираме пресни такива. Затова приготвихме пая със сладко ( с пресни плодове винаги става по-вкусен). Рецепта отново сме писали и преди, а за украсата заложихме на класическа решетка и красиво листо (без да искаме се получи някаква канадска тематика).

DSC_0019

DSC_0023

Ягодов пай

„Градът бе потънал в мрак. Вече не светеха червени неонови лампи, не свиреше музика, не се носеха миризми на готвено. Отдавна бе изоставил измислиците и механичните лъжи. Чуй! Това стъпки ли бяха? Как мирише само! На ягодов пай! Всичко това бе минало.“

„Предплатен разговор“ (100 разказа) от Рей Бредбъри

Ягодов пай всъщност има и в „Игра на тронове“ и по-точно в първата книга „Песен за огън и лед“.

„В кухнята не се намери лимонов кейк, но намериха половин изстинал ягодов пай, който се оказа почти толкова приятен. Хапнаха го, докато се качваха по стъпалата на кулата, кикотеха се, споделиха си клюки и малки момичешки тайни, и същата нощ Санса си легна с чувството, че е почти толкова немирна и порочна, колкото Аря.“

В тази поредица обаче храната по принцип е съмнителна тъй че нашият пай е по Бредбъри. Отново го приготвихме със сладко тъй като вече на пазара има ягоди, но те са доста пластмасови и нямат никакъв вкус. Тук ни се получи и може би най-сполучливата декорация с липсващо парче от пъзел.

DSC_0106

В крайна сметка не е важно с какъв пай ще отпразнуваш днешния ден. Важното е да има пай!

DSC_0066 (1)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.