Където има мляко, има и надежда (и зърнена закуска!)

А където има Нийл Геймън, там сме и ние!

„За щастие, млякото“ е книга, която аз (Деси) от доста време се каня да си взема, но все така се случва, че излизам от книжарницата с друга книга. Вчера обаче имахме рожден ден и получихме страхотни подаръци. Сред тях беше и тази книжка – благодарим на Лора, Митко и Кали!

Както е ставало ясно в предишни публикации, обожавам Нийл Геймън и всичко, което пише. Без значение дали са детски книжки („Коралайн„!, „Междусвят“), разкази (с привкус на ужаси – „Дим и огледала“) или фентъзи романи („Никога, никъде, никой“, „Американски богове“).

И тъй като Нийл Геймън е толкова страхотен, няма как „За щастие, млякото“ да е по-малко страхотна! Само, че тя е направо върховна!

Ще започна с това, че и двете с Пролет не сме вегани (каква изненада!) и обожаваме мляко. Аз разнообразявам и с ядкови млека, но кравешкото мляко си е най. Опитвала съм се да ям зърнени закуски, мюсли и флейксове с бадемово или кокосово мляко, но просто не е същото (направо си е малко блудкаво). Не вярвам и с портокалов сок да е по-добре (той си е хубав отделно).

viber image4

Всички знаем колко е гадно да се събудиш сутрин, да седнеш да закусваш и млякото да е свършило. За хората, които пият кафе с мляко е направо трагично! Точно тази… злина (не за кафето, а първата) се случва на двете деца в книгата и баща им отива да купи мляко. Какво обаче може да се случи, когато си тръгнал за мляко?

Да срещнеш пирати? Да пътуваш във времето? Да летиш на Летяща Топка-Човеконосач а(също позната като балон)? Да разбереш, че динозаврите ОБОЖАВАТ зърнена закуска (но могат да я ядат и суха)? Да те похитят извънземни, които искат да декорират земята с пластмасови фламинги? Да осъзнаеш, че кравите дават мляко? Не, това последното го няма в книгата. Всъщност крави никъде не се споменават, но има понита!

viber image3

Това е историята на един (не)обикновен татко и точно затова прочетох книгата само на себе си. Оставям таткото на Иги да я прочете на него, защото така е редно. Това е книгата, която реабилитира татковците и опровергава друга книга на Нийл Геймън според която бащите са разсеяни хора, които само четат вестник и понякога ядат морков. Защото бащите също така обичат да пият чай (с мляко!) и да разказват приключенията си на децата. Бащите са там, за да ни обичат, пазят и… да ходят до магазина да купуват мляко, за което са готови да минат през сто и едно препятствия, но да го занесат вкъщи, както са обещали.

Страшно много се забавлявах с вихрушката от приключения в откраднатото време, докато Иги спеше и нямах търпение да споделя  вълненията си с теб. Макар и в книгата да се разказва за храна, няма кой знае какво за приготвяне, но пък ако я четеш докато пийваш прясно мляко или хапваш зърнена закуска (с мляко!), това би било страхотно!

За щастие, млякото го има!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.