post

Първата книга на Нийл Геймън, която прочетох в живота си беше „Книга за гробището“. Това се случи преди около 10 години и оттогава чета, каквото ми попадне на автора (но гледам да не прекалявам, за да не свършат книгите).

Тъй като следя Нийл и в социалните мрежи съм абсолютно убедена в неговата прекрасност на всякакво ниво – просто за мен той е писател с невероятно въображение, безумни идеи и много фантазия. И докато лятото бях обсебена от екранизацията на „Американски богове“ (книга, която ме УАУ-на отвсякъде), вече е есен. А есента значи едно (всъщност значи 101 неща, но да не издребняваме) – четене на страшни книги.

Една от многото инициативи на Нийл Геймън се казва #AllHallowsRead. Идеята зад нея е много проста (и брилянтна!) –  да се популяризира фентъзи и хорър литературата като дадеш на някого страшна книга през октомври (около Хелоуин). Не е нужно задължително да е подарък – може само да му я заемеш да я прочете. Но ако има подходящо време за четене на страшни истории, то определено е сега. През нощта с фенерче под завивката или в мрачен и мъглив дъждовен есенен ден (зомби време, както го наричам аз) – сърцето ти да прескочи няколко удара понякога може да е полезно (имай ни доверие!).

И за не мислиш, че просто ти пробутваме разни идеи, а ние самите нищо не правим, всеки, който има желание може да ни пише и ние ще му изпратим електронната версия на „Коралайн“ на английски.

Защо обаче мислим, че трябва да прочетеш точно тази книга?

Ще започна с едно (често голямо )предимство – малко страници, но страшно интересно действие. Историята на Коралайн – изследователка по природа, чието име всички бъркат с Каралайн, е за деца, но и не е. „Внимавай какво си пожелаваш“ – това е основната поука, както и водещият мотив. Коралайн често е отегчена, защото родителите ѝ работят от вкъщи, но нямат достатъчно време за нея. Премествайки се в нова (стара) къща тя открива друг свят – огледална къща на тяхната, където я очакват Другата майка (с копчета вместо очи), Другият баща и всичко Друго. Всичко е подобно, но и различно – там Коралайн има всички неща, които някога е искала, но дали това ще се окаже добре за нея?

Не ми се иска да издавам повече (но има черна котка, танцуващи мишки, духове и много приключения!) – все пак ще сложа и трейлър към анимацията (която признавам си, гледах преди да съм чела историята). Според мен тя доста се различава от книгата на моменти, но духът определено се запазва.

Едва ли ще се изненадаш, че след Алиса (от „Алиса в страната на чудесата“) и черната котка Грималкин (от „Една нощ през самотния октомври“) тази година изборът ми върху костюм за Хелоуин пада върху Коралайн. Визията ми ще е вдъхновена от анимацията, тъй като в книгата няма кой знае колко подробно описание на героинята.

Ако все пак не е станало ясно, книгата страшно много ми хареса – просто не искам да прекалявам с писането. Ако решиш да я прочетеш, ще се радвам да я обсъдим. Съвсем скоро ще пуснем и ужасно лесни рецепти от „Коралайн“ – трепери в очакване!

il_570xN.811229412_lmhv

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *