All Hallow’s Read: Coraline

Първата книга на Нийл Геймън, която прочетох в живота си беше „Книга за гробището“. Това се случи преди около 10 години и оттогава чета, каквото ми попадне на автора (но гледам да не прекалявам, за да не свършат книгите).

Тъй като следя Нийл и в социалните мрежи съм абсолютно убедена в неговата прекрасност на всякакво ниво – просто за мен той е писател с невероятно въображение, безумни идеи и много фантазия. И докато лятото бях обсебена от екранизацията на „Американски богове“ (книга, която ме УАУ-на отвсякъде), вече е есен. А есента значи едно (всъщност значи 101 неща, но да не издребняваме) – четене на страшни книги.

Една от многото инициативи на Нийл Геймън се казва #AllHallowsRead. Идеята зад нея е много проста (и брилянтна!) –  да се популяризира фентъзи и хорър литературата като дадеш на някого страшна книга през октомври (около Хелоуин). Не е нужно задължително да е подарък – може само да му я заемеш да я прочете. Но ако има подходящо време за четене на страшни истории, то определено е сега. През нощта с фенерче под завивката или в мрачен и мъглив дъждовен есенен ден (зомби време, както го наричам аз) – сърцето ти да прескочи няколко удара понякога може да е полезно (имай ни доверие!).

И за не мислиш, че просто ти пробутваме разни идеи, а ние самите нищо не правим, всеки, който има желание може да ни пише и ние ще му изпратим електронната версия на „Коралайн“ на английски.

Защо обаче мислим, че трябва да прочетеш точно тази книга?

Ще започна с едно (често голямо )предимство – малко страници, но страшно интересно действие. Историята на Коралайн – изследователка по природа, чието име всички бъркат с Каралайн, е за деца, но и не е. „Внимавай какво си пожелаваш“ – това е основната поука, както и водещият мотив. Коралайн често е отегчена, защото родителите ѝ работят от вкъщи, но нямат достатъчно време за нея. Премествайки се в нова (стара) къща тя открива друг свят – огледална къща на тяхната, където я очакват Другата майка (с копчета вместо очи), Другият баща и всичко Друго. Всичко е подобно, но и различно – там Коралайн има всички неща, които някога е искала, но дали това ще се окаже добре за нея?

Не ми се иска да издавам повече (но има черна котка, танцуващи мишки, духове и много приключения!) – все пак ще сложа и трейлър към анимацията (която признавам си, гледах преди да съм чела историята). Според мен тя доста се различава от книгата на моменти, но духът определено се запазва.

https://youtu.be/LO3n67BQvh0

Едва ли ще се изненадаш, че след Алиса (от „Алиса в страната на чудесата“) и черната котка Грималкин (от „Една нощ през самотния октомври“) тази година изборът ми върху костюм за Хелоуин пада върху Коралайн. Визията ми ще е вдъхновена от анимацията, тъй като в книгата няма кой знае колко подробно описание на героинята.

Ако все пак не е станало ясно, книгата страшно много ми хареса – просто не искам да прекалявам с писането. Ако решиш да я прочетеш, ще се радвам да я обсъдим. Съвсем скоро ще пуснем и ужасно лесни рецепти от „Коралайн“ – трепери в очакване!

il_570xN.811229412_lmhv

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.