Софийски магьосници вдън гори тилилейски (и отвъд)

Малко преди да започна да пиша тези редове, прочетох ревюто на първата книга, което бях писала преди повече от година. Така разбрах нещо много важно – аз и Софийски магьосници сме много по-свързани отколкото предполагах.

Затова и ще започна с лирично (и лично) отклонение. Когато за първи път съм си направила теста с амулетите ми се е паднал този на Игнат – факт, за който напълно бях забравила. Синът ми също се казва Игнат – факт, който може ти да си забравил или никога да не си знаел. Това е едно доста неразпространено име (вече), но ето – съдбата ме е срещала с него няколко пъти. Остава ми да стискам палци Иги да не се превърне в зъл магьосник (макар че с прозвището „Игинатора“ не звучи точно като зорник). Че е вълшебник обаче няма съмнение – всеки ден ме омагьосва с беззъбата си усмивка и „литкането“ си. Край на лиричното отклонение.

А сега за книгата! Много рядко ми се отдава случай да кажа това, затова ще ползвам главни букви – ХАРЕСАХ ВТОРАТА КНИГА ПОВЕЧЕ ОТ ПЪРВАТА. Макар и да има сходство в писането (все пак Мартин си е Мартин, което е страхотно!), авторът е по-смел. Историята е динамична, а в центъра ѝ все така е любимият ни Бриян. Той вече си има любима, която възПЛАМенява всичко наоколо с червената си коса и липсата на амулет – какво повече да искаш от едно момиче (така де, ако си безамулетен тийнейджър)?

Шайката отново е тук, но някои членове вече ги няма (Свилен и Ванина наистина ми залипсваха в течение на книгата, но не колкото Морков…). За сметка на това Буреносна играе централна роля, а аз ѝ симпатизирам още от първата книга. Непокорните недоволстват, Управата се опитва да приласкае Бриян, а той се опитва да разбере повече за прадядо си и да открие ВРАТАТА. Ще зададе ли обаче младият маг правилните въпроси, за да получи отговорите, за които толкова копнее?

Змей, самодиви, караконджули и нестринарки – поне за мен те не заемат чак толкова централно място в историята, но появата им е успешно изпълнено заклинание, а българският фолклор трябва много повече да се използва в книгите!

dav

(Тук ще отворя една голяма скоба. Много преди да се срещна с книгите на Мартин (и още една скоба – микро разказите му определено заслужават вниманието ти), бях луда по „Неподвластните“ и „Новопокръстени звезди“ на Божидар Грозданов. Интересен факт е, че той пише и книги-игри, но двете, които споменах са ърбън фентъзи (второто е по-скоро спейс опера с фантастичен елемент) с много змейове, самодиви, ловци на стихии, светци, юници и въобще за мен те са еталон за използването на фолклора в ърбан фентъзи жанра по възможно най-пленителния начин! Ако си харесал „Софийски магьосници: В сърцето на Странджа“, не ги пропускай!)

Освен джазът, тази книга има и друг саундтрак – нещо, което силно ме впечатли. Даже препоръчвам като четеш този текст да си пуснеш „Обсебен“ (може би трябваше да го спомена по-рано, но „хаосът в мен“ е запазената ми марка). „Софийски магьосници: В сърцето на Странджа“ си има и вкус – на странджанки, захарен памук и… леща! Още не сме сготвили пилешката супа от първата част, сега трябва да се захванем и с лещата, защото сме ѝ почитателки точно както е описана – с повече моркови и чесън!

Изписах 500 думи, а не ти разкрих кой знае колко от историята… и мисля така да си остане. Шансът вече да си чел книгата е огромен, а ако като мен си от изоставащите – наваксването ще ти отнеме не повече от 3 дни (ако имаш бебе), защото текстът се чете на един дъх.

Нещо важно, което пропуснах да отбележа – номинирам „Памуковите облаци“ за най-хубавото заглавие за глава от книга.

В заключение ще кажа:

Всичко друго забрави,
книгата ти прочети!
(омагьос, омагьос)

P.S. Днес случайно срещнах един софийски магьосник…

IMG-bf207cc585c4ecd958c544109f7b10a0-V

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.