Изяж 3 славни книжни моркова още днес!

Днес ни е амбициозен ден и те предизвикваме да прочетеш не едно, а 3 неща, докато ядеш моркови!

А ето и нашите топ причини:

  1. Морковите са страхотни, полезни и оранжеви (макар, че има и много други цветове, а оранжевите моркови са измислени специално за холандското кралско семейство)!
  2. 2 от 3-те неща за четене са много кратки, тъй като са приказка и стихотворение.
  3. Ще се запасиш с много енергия, бета каротин и може би ще виждаш в тъмното (последното не е много сигурно, но не пречи да пробваш!).

Откъде у нас тази страст към морковите и по-специално към книжните моркови, ще се запиташ? Истината е много проста – плахо и бавно, Деси започна да прави опити за захранване на Игинатора и морковите се наредиха в началото на списъка (следват сладки картофи, стискай палци!). И понеже исках да направя процеса на ядене по-приятен и за двама ни, реших да направя „морковено четене“. Най-хубавото е, че намерих цели 3 страхотни четива, посветени на морковите и днес те предизвиквам ти също да ги прочетеш!

ОГРОМНИЯТ МОРКОВ, Джани Родари

„Това е приказката за най-големия морков на света. Тя е била разказана вече по най-различни начини. В някои страни я разказват за ряпа, в други — за цвекло. Но при мен нещата се случиха така…“

Джани Родари е писал за всичко, и то с повече въображение от всеки друг. Не е учудващо, че и морковите присъстват в творчеството му. Чел ли си „Дядо вади ряпа“? Най-вероятно да. Аз обожавах тази приказка като малка. Е, Джани Родари има подобна, но с повече обрати. Можеш да я прочетеш ТУК, с морков в ръка!

морков1

МАРКОВ МОРКОВ, Марко Ганчев

„Умното магаре Марко
на пазара пазарува:
— Морков дайте ми, другарко!
Тоя Марков, колко струва?“

Следва едно стихотворение, което е по-скоро скороговорка и истински ме забавляваше, докато се мъчех да го прочета на глас на Иги. Марков ли в морковът или е за магарето Марко остава да разбереш, ако прочетеш стихчето ТУК. И не забравяй – яж морков, докато го правиш (или преди/след това!).

КОРДЛИ, ЛУК И МОРКОВИ, Робърт Шекли

„Кордли не можеше да разбере защо е така, докато през един летен ден, когато караше разсеяно колата си из северните райони на Испания, богът Тот-Хермес не му поднесе оригинално обяснение, мърморейки:
— Хммм, виж, момчето ми, аз съм свикнал с това, но разбери, ако не добавим моркови, яденето няма да се получи.“

Първо много се чудих какви са тия кордли, признавам си. Докато не започнах да чета и не видях, че Кордли е име! Да, понякога съм малко безумна, но няма нищо. Та в случая с Шекли, морковите са метафорични и не са моркови, а хора, но какво, как, защо – ще трябва да прочетеш разказа, за да научиш. Ето го ТУК – и все пак няма да навреди да хапнеш някой и друг морков!

Забравихме да кажем нещо за морковите на снимките – за себе си се спрях на съвсем семпла салата от настъргани моркови, подправена със захтин, лимонов сок и сусам. Впоследствие я гарнирах и със синьо сирене, защото забелязах едно самотно парче в хладилника. И никак не сбърках!

морков2

Надявам се, че този морковен текст е бил интересен за теб и може би си прочел нещо ново или си си припомнил някоя любима морковена история. Яж (книжни) зеленчуци и по-здрави от нас!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.