Алея на книгата София – 09/2016

Книги, книги, книги. Навсякъде! Витошка никога не ни се е струвала по-прекрасна. Смятаме, че трябва да изглежда така винаги – пълна с хора и шатри с книги. Като цяло вчера беше една особено книжна неделя. И този път (за разлика от Панаира на книгата през пролетта) не забравихме да носим фотоапарат, за да можем да споделим качествени снимки.

Едно от най-хубавите неща на подобни събития е, че можеш да си купиш по-изгодно творбите, които си набелязал. А това означава повече книги! Ние смятаме, че книгите хем трябва да са скъпи, защото всеки автор е вложил душата си в тях, хем да са достъпни, за да може повече читатели да им се радват.

site3

Ние осиновихме 6 книги. Смятаме, че винаги може повече, но мястото ни свършва (заедно с парите). Кои книги занесохме вкъщи и защо?

„Шепа лъскави череши“ от Мария Донева
Започваме с избора ни на поезия. Обичаме Мария Донева по много причини (и само една от тях е това, че е от града на липите). Досега в библиотеката си имаме „Заекът и неговата мечта“ и „Чисти стихотворения“. Тя пише толкова хубаво и мило, а гласът й се лее като мед (слушали сме я на няколко пъти, включително по време на JAP (Jazz and Poetry)). С нея винаги ни е едно такова топло в душата и тази малка симпатична стихосбирка ни се стори вълшебна.

„Пиер и Люс“ от Ромен Ролан
Тук пак е намесена Стара Загора. Сега, който чете това може да си помисли, че няма връзка след като авторът е французин, но има. Ромен Ролан е името на езиковата гимназия в Стара Загора. Там, където се роди приятелството между нас. Където Пролет и Деси се запознаха. Където 5 години (дори без да знаят) се е заформяла идеята за Trouble Bakers. И вчера установихме, че не сме чели нито една книга на Ромен Ролан, а той е носител на Нобелова награда за литература. Естествено, веднага решихме да поправим тази несправедливост. И книгата вече е у дома.

„Жирафът, пеликанът и аз“ от Роалд Дал
На 13-ти септември тази година се навършват 100 години от рождението на великия британски разказвач. В негова чест по цял свят се организират стотици събития през цялата година. Ние ще празнуваме като приготвим различни вкусотии от неговите книги. Затова и решихме да допълним колекцията си. А и все пак в книгата става дума за сладкарница! Няма как да устоим на подобен призив от задната корица.

site2

„Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало“ от Ф. Г. Хагенбек
Наскоро бяхме на гости на „Ива от сутрин до обед“ и Ива Дойчинова ни разказа за тази книга. На нас ни се стори много интересна, още повече, че съдържа рецепти. Такива, които не сме сигурни дали ще успеем да приготвим (с по 345 билки и подправки всяка). И все пак не можехме поне да не прочетем за какво става дума. Още повече, че за Фрида Кало могат да се кажат много неща, но никой не би я определил като скучна личност. Една наистина интересна и противоречива жена, в чиято душа (и кухня!) нямаме търпение да се вмъкнем.

„Вафлено сърце“ от Мария Пар
Истината е, че не го правим нарочно – скандинавската литература сама ни намира. Честна скаутска! Дори не знаехме, че Мария Пар е от Норвегия. И все пак тази книга ни грабна моментално. Сега предстои едно голямо печене на вафли (или както се казват на бълграски – гофрети). Наричат Мария Пар „новата Астрид Линдгрен“ и макар да намираме подобни сравнения за излишни и да смятаме, че всеки писател има собствен глас, от вече 102-те прочетени страници само ден по-късно, склонни сме да се съгласим.

„Готварската книга на мама Муминка“ от Сами Малила
При едно от последните си гостувания в CoKitchen видяхме тази книга в библиотеката им. И направо заскачахме от радост! Мама Муминка е сигурно най-добрият готвач на света. Тя има рецепта за всеки повод и сезон. А най-хубавото е, че книгата е придружена с цитати от поредицата за Мумините на Туве Янсон. От днес започваме да водим мумински живот, защото тази книга ще е наша пътеводна светлина в кухнята. Нямаме търпение да се развихрим, затова този текст свършва дотук.

P.S. На книжни места човек винаги среща приятели. Ние срещнахме няколко, но успяхме да запечатаме Пламен (заедно с неговата брада и книжно щастие!)

site4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.