In filia veritas: Градинско (книжно) парти по мумински

Ако не беше Албена от Работилничката, сигурно щях да кача този текст след още няколко месеца (или никога). Обаче тя отговори на едно мое стори в Инстаграм с In filia veritas и аз реших, че е време за филии! По време на юлския Смълчан читателски клуб за първи път реших да приготвя книжни сладкиши и солениши от една книга (поредица) – тази за Мумините. Вдъхновението дойде от Готварската книга на Мама Муминка и честно казано се получи много красиво, цветно и природно.

Харесвам муминтролите, защото в тях има много мъдрост и то по един нетипичен скандинавски начин. Не съм чела всяка история за тях, но съм чела и няколко други книги на Туве Янсон и винаги съм била впечатлена от начина ѝ на писане. Мумините може и да се водят детска литература, но често не са съвсем за деца – начинът, по който общуват, дори характерите на героите са много… пораснали. Но точно там се крие цялото очарование – те учат всички ни на това как да го живеем тоя живот по един по-правилен (да се разбира по-мумински) начин.

От емблематичните палачинки за закуска до всякакви видове риба или яйца, рецептите им са интересни, прости и лесни за приготвяне. Ярки и запомнящи се вкусове, сандвичи за из път и готвене на много народ – Мама Муминка е истинско кулинарно вдъхновение. Надявам се и ти да се вдъхновиш за някоя и друга филия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.