Торта „Шоколадова експлозия“ като на Ана Ана

„- Ана Ана, гладен съм като вълк.
– Като вълк ли? Та ти си пингвин!
– Добре тогава, гладен съм като ято пингвини! Ще ни направиш ли торта?
– Не! Но ще те науча как сам да си направиш.“

Така започва шоколадовото приключение на Зигзаг, Космато топче (любимият герой на Игинатора), Пингпонг, Лиско, Китчо и Гризу. В сайта на издателството прочетох, че това са плюшените играчки на момиченцето, но аз мислех, че са… как да кажа – истински. Таткото на Игинатора пък каза, че аз (Деси-меси-сладка-питка) приличам на Ана Ана, защото раздавам задачи в кухнята с размах.

Тази книжка наистина е любима и на трима ни, но честно казано не бях сигурна дали Иги ще я хареса. В момента той има 33 книги в бебешката си библиотека (другите са на изчакване в „централната“ библиотека у нас, понеже не са подходящи за моментното му игинаторско състояние, което понася само кратки истории и картинки по неговите критерии), но основно четем 5-6 от тях, тъй като той сам казва коя иска да слуша. Напоследък все пак има няколко нови фаворита – „Тайната на нашата пералня“, „Машина за гушкане“ и „Ана Ана: Шоколадовата експлозия“.

Странното (или не чак толкова) е, че веднъж си купих тази книга, но след като я прочетох я дарих на библиотеката в Бяла Слатина или в друга кампания, не съм напълно сигурна. С това ново копие се сдобих благодарение на адашката ми Деси от издателство Пурко, за което шоколадовото ми сърце ѝ благодари! В поредицата за Ана Ана има още много книжки и нямам търпение да прочетем и тях!

PESH6174

Чела съм книгата за Ана Ана десетки пъти и винаги ми е забавна. Обичам бъркотии (все пак  не сме избрали името Trouble Bakers случайно), героите са страшно симпатични и Иги се смее през почти цялото време. Книгата е кратък детски комикс, подходящ за най-малките. Разбира се, историята не е само интересна, но и полезна – за това се грижи сюжетната линия. Приятелите решават да правят торта, но мечето Гризу се отделя да работи сам в друга стая. Какво се случва след това няма да издавам, защото наистина си заслужава сам да разбереш, но белите и житейските уроци вървят ръка за ръка.

PESH6151

А най-хубавото на „Ана Ана: Шоколадовата експлозия“, разбира се, е, че има торта! Не каква да е, а шоколадова торта! Такава, каквато всеки (малък или голям) може да си приготви след като прочете книжката, В нея няма рецепта, но продуктите за всяка торта в общи линии са тези, които Ана Ана използва в историята. Ние ще ти предложим два лесни варианта за блатовете и още два варианта за крема, като ти можеш да съчетаеш всичко, както на теб ти харесва и сам да сътвориш твоята шоколадова експлозия.

Първият вариант за блатове е тип брауни – рецептата можеш да видиш ТУК и да изключиш фъстъченото масло, ако искаш. Вторият вариант блат е като за кексчета, но с добавка какао – рецептата можеш да видиш ТУК.

За крем може да заложиш на класически домашен млечен крем с добавен разтопен шоколад и какао или на шоколадова сметана – ние използваме сладкарска сметана и добавяме шоколад.

Глазурата е отново шоколадова – черен, млечен или бял шоколад зависи изцяло от теб. Нашата е украсена и с шоколадови елементи от Работилничката, но това не е никак задължително – може да използваш блокчета шоколад или дори бонбони.

PESH6166

Друг вариант на Шоколадова експлозия е тортата от Матилда, която можеш да видиш ТУК.

Сигурни сме, че която и рецепта да следваш (или не), резултатът ще е нещо сладко и шоколадово!

Снимки: Петър Хаджиколев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.