Коледна каша (мляко с ориз!) от „Доктор Проктор ще спаси ли Коледата?“

“ – Искам мляко с ориз! – отвърна камарата.
– Ами сядай до печката – покани я Жулиет и се обърна към тенджерата.“

Нямаш представа от колко време чакам да открия мляко с ориз в книга, за да го превърна в книжен сладкиш! Мислех, че ще трябва да чета Елиф Шафак, тъй като в турската кухня сутляшът е на почит, но (засега) не се стигна дотам. А то е било пред очите ми, но нямаше как да знам, защото никога не съм била в Норвегия. Много ми се иска да я посетя, защото обожавам скандинавската литература, тя носи една особена топлина. А вече знам и че традиционната за тях коледна каша всъщност е мляко с ориз, поднесено с канела, разбира се. Ама то какво мляко с ориз би било иначе?!

За млякото с ориз

Един от любимите ми детски спомени е как баба ми Десанка приготвя мляко с ориз и го сипва в специални купички. После слага канелата и аз нямах търпение да започна да ям! Странно е, но другата ми баба (Тодорка) или не е правила точно този десерт, или просто я свързвам с други вкусотии като доматената манджа, която и досега затваря в буркани и ми праща. Но да се върнем на млякото. От известно време не пия краве мляко и наистина обичам ядкови млека, затова съм решила да пробвам да напарвя мляко с ориз с оризово мляко – звучи смешно написано така и нямам идея дали ще се получи, но рано или късно ще разбера.

За този си опит все пак заложих на традиционното краве прясно мляко и смятам, че това е разумен избор. А ако обичаш мляко, ти препоръчвам задължително да прочетеш и „За щастие, млякото“ на Нийл Геймън.

В книгата на Ю Несбьо млякото с ориз играе важна роля и замалко да бъде конфискувано от Коледната полиция! Но за да разбереш повече по въпроса трябва да прочетеш книгата.

viber_image_2020-12-08_20-58-1799

За книгата

За разклика от повечето хора, аз не съм чела „нормалните“ (ужаси, трилъри, криминални) книги на Ю Несбьо. Запозната съм единствено с неговите пръцконавти, тъй че „Доктор Проктор ще спаси ли Коледата?“ е втората книга от поредицата, която чета. И, точно както и предишната, хем ми харесава, хем много ме ядосва, тъй като има толкова несправедливи неща! Разбира се, сигурна съм, че Лисе, Бюле и Проктор ще намерят начин да оправят всичко и децата няма да останат без подаръци.

Кралят е продал Коледа на алчния бизнесмен Тране (ах, как го ненавиждам и него и синовете му!) и могат да празнуват само тези, които похарчат минимум 10 000 крони за подаръци в магазините му. всичко Коледно иначе ти е забранено – и песни, и свещи, и адвент календари, и ястия – трябва да си част от КЛУБА. Звучи ужасно, нали? Точно такова е! Бюле е едно от многото деца, които няма да могат да празнуват Коледа при тези условия. Но неговата най-добра приятелка Лисе няма да остави нещата така и аз знам, че всичко ще се нареди. Затова продължавам да чета, да се дивя, да се ядосвам, да се радвам…

Харесвам нетрадиционни коледни истории и още по-нетрадиционни Дядо Коледовци, а тази книга крие и двете. Крие също така много добрина, хумор и скандинавска топлина – точно от каквато всички имаме нужда по това време на годината.

За преживяването

Да ядеш мляко с ориз може да звучи обикновено, но всъщност е много специално. Аз ще ти разкажа за моето преживяване с него вчера и се надявам ти да имаш свое. След като наснимах всичко с Игинатора си направихме пикник в хола. Сложихме постелка, грабнахме една купа мляко с ориз (щедро поръсена със захарни еленчета, бастунчета и ботушчета!), направих зимен чай и се „черпехме“. Иги храни един плюшен лос много старателно и след като се „наядохме с чай“ четохме коледни истории. Виждаш ли? Нищо обикновено няма в млякото с ориз! То ми  подари още един незабравим момент със сина ми, който е само на две и половина, но сякаш разбира света по-добре от мен. И най-вероятно е така.

viber_image_2020-12-5ъ6у08_20-58-18

И понеже сигурно вече се чудиш няма ли да идва време за рецептата, ще ти кажа, че аз нямам своя такава, а работя на база на тази ТУК. Млякото с ориз не е трудно за приготвяне – просто иска бъркане и търпение. Аз използвам кафява захар, ако се чудиш защо не е бяло, слагам ванилия и накрая украсявам според настроението – задължително слагам канела, понякога сладко, друг път захарни пръчици или специален локум (като на снимките).

viber_image_20209-12-08_20-58-34

Какво чакаш? Коледният дух е тук и се крие в паничка мляко с ориз!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.