Най-хубавите коледни подаръци? Тези, които стават за ядене!

Не знам дали можем да си върнем Коледата. Имам предвид да спрем с безразборното и безмислено пазаруване. Да спрем с купуването заради самото купуване. Да започнем да мислим какво да подарим и, ако не можем да измислим нещо смислено и нужно, да попитаме. Избирането на подаръци се превърна едва ли не в консуматорски дълг и размяна на вещи на голяма стойност, която плаща подаряващия, но често нямат реална стойност за получателя.

Полагането на усилия стига отвъд това да си отворим портфейла или да напишем номера на кредитната си карта. Но можем ли отново да мислим по този начин? За себе си поне знам, че съм приключила с непотребните вещи. Но харесвам жеста на подаряване и се опитвам да радвам близките си без това да включва да похарча цялата си заплата за излишности.

Често съм казвала, че най-хубавият подарък е книга, защото така може да подариш един цял свят. Книгата е пътешествие и приключение, начин да опознаем себе си и другите. Книгата е всичко. Но истината е, че не е толкова лесно да избереш книга, която да си сигурен, че другият човек ще хареса (или дори ще отвори). Затова пък храната обикновено се изяжда!

Ако в последния момент се е оказало, че нямаш подарък за някого или искаш да добавиш още нещо от себе си, изпечи сладкиш или солениш! За да те улесня, започнах да пиша този материал, в който ще сложа линкове към всичките ни коледни рецепти (и ще го обновявам в годините), а ти можеш да избереш тази, за която имаш нужните продукти, умения и търпение. Повечето са наистина лесни, но все пак някои отнемат повече време или някакъв опит. Вярвам обаче, че когато има желание, кулинарната магия те спохожда!

15392979_583326331864593_5635112980962802537_o

 1. Канелени кифлички от „Баба праща поздрави и се извинява“ (и всяка скандинавска книга на света)
 2. Меденки от „Коледа в Булербюн“ (част от „Децата от село Шумотевица“) – могат да се опаковат в пликче с панделка
 3. Сливов сладкиш от „Писма от Дядо Коледа“ – може да се подари цял или да се нареже на парчета и да се сложи в метална кутия
 4. Ягодово-шоколадово-ванилов фъдж по Роалд Дал
 5. Коледна каша (мляко с ориз) от „Доктор Проктор ще спаси ли Коледата?“ – може да се сложи в бурканче и да се върже панделка
 6. Кифлички със стафиди от „Дядо Прас“ – биха били страхотни в комплект с книгата
 7. Коледни минс пайове от Зайчето Питър „Коледа идва“
 8. Джинджифилови бисквити от „Зимни приказки“
 9. Меден сладкиш от „Мечокът и славеят
  10. (Бадемови) сънища от „Баба праща поздрави и се извинява“
  11. Тиквен пай от „Хари Потър“ – всъщност ябълков пай също е доста коледно, но плънката зависи изцяло от теб
  12. Стихоплетна баница – по-патриотичен подарък от този май няма
  13. Млин от „Патиланско царство“Можеш да опаковаш всичко по безброй начини! Можеш да направиш „пакетчета“ от няколко неща и да сложиш в тях мандарини или чай за разкош. Можеш да направиш толкова много сам – с повечко усилия и по-малко средства. От теб зависи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри своята работа. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.